Borșurile noastre – o mândrie-n farfurie

Plăsmuit pe tărâmurile Moldovei, borșul nostru și-a păstrat o înfățișare ca cea de-altădată. Poate că alții pun preț mai mare pe cum arată marfa pe din afara ei, dară noi suntem mai cu băgare de seamă la ce zace înlăuntru.

i

Borș cu leac Borș cu leac

i

Borșul de putină îi peste poate de bogat în vitamine, calciu, magneziu, enzime sau oligoelemente și dintr-aceea el este folosit în popor ca să lecuiască anemia, bronșita, astmul, sinuzita și alte neajunsuri, precum o glicemie năvalnică. Nici nu mai zicem de oboseală și mahmureală, cu tot cu greața, slăbiciunea și durerile ei de cap. Atunci când nu-l gătesc, femeilor îndeosebi le place să folosească borșul la măști pentru ten sănătos, amestecându-l cu alte mirodenii benefice, ca să se facă mai frumoase. Altminteri, când jinduiesc a scăpa de niscaiva ocale, să-și potrivească bunul mers al pântecului sau să înlăture otrăvurile naturale ale trupului, ele urmează diete cu borș: un pahar înainte de masă timp de măcar o săptămână. Dar, atenție: borșul din comerț îi pasteurizat, adicătelea cu proprietăți reduse, nu ca al nostru, făcut cu ingrediente naturale. De asemeni, chiar și când îl fierbem în mâncăruri, măcar că însușirile probiotice ale borșului mai scad, el tot rămâne bun și sănătos.

Borșurile ABC

Dac-am sorocit că borșu-i borș și alta nu-i, n-avem multe zorzonele a-i pune, că-i belșug destul el însuși. Așa c-am hotărât încaltea să-l pocolim în două feluri, spre a vă fi mai la-ndemână: la pungă și la butelcă.

Borș la sticlă 1 L Borș la sticlă 1 L

i
Borș de putină acru natural, zămislit după mijloace străvechi, bun la gătit, la descântat și la sănătate. Ambalat la sticlă de plastic de 1 litru pentru un cărat mai lesnicios.

Borș la pungă 1 LBorș la pungă 1 L

i
Borș de putină acru natural, zămislit după mijloace străvechi, bun la gătit, la descântat și la sănătate. Ambalat la pungă de plastic de 1 litru pentru un cărat mai lesnicios.

Poate șade fără frică alături de iscusitele plăsmuiri ale bucătarilor din înaltele curți ale Europei, ba chiar le face de rușine, căci unde mai pui c-al nostru borș îi și doftorie.