Rețete cu borș

Fără alte laude, noi facem un borș cinstit, în care simți gustul Moldovei așa cum scrie la letopisețuri și care desăvârșește fierturile.

i

Rețetar de gusturi bune Rețetar de gusturi bune

i

Acrită pe-ndelete, ciorba moldovenească e mană cerească nu numai pentru burțile, ci și pentru mințile și starea sufletească a aleșilor cărora li-i dat să o deguste. Iar cui știe a face un borș bun i se poate ierta orice lucru de dojană. Într-acest gând, am găsit cu cale a pune la îndemâna domniilor voastre un mic îndrumar de încântare a simțurilor, îndeobște a celor gustative ale celor dragi. Nu ne rămâne decât să vă urăm să vă bucurați când gătiți minunile de mai jos.

Poftiți la masă!

Radu Anton Roman: Borș de ciuperci, cea mai cuceritoare fiertură românească

i

Pe cât de savuroasă, de plină, de catifelată e ciorba asta – una din cele mai cuceritoare fierturi românești – pe atât de izolată, de uitată pe văile pâraiele moldovene. De câte ori mi se întâmplă să ospătez vreun străin, îi fac borș de ciuperci și merg la sigur: înnebunește de plăcere. Cu toate astea, nicio bodegă, dar absolut niciuna (din cele nenumărate pe unde mi-am tocit coatele și măselele) nu o face!

  • 1 kg de ciuperci, de preferință de soi bun, păstrăviori de fag, urechiușe (mai ales), râșcovi, pâinișoare, mânătărci.
  • zarzavat
  • 1 păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 2 cepe
  • 500 ml supă de carne
  • sare, piper, după gust
  • 1 ou
  • 1 pătrunjel
  • 2 morcovi
  • 1 gogoșar sau 1 ardei gras
  • 1 litru borș proaspăt
  • 1 pahar smântână
  • 1 legătură leuștean sau altă verdeață
Se grijește zarzavatul, se rade sau se toacă din cuțit, se pune la fiert în 2 litri apă cu 1 praf de sare o jumătate de oră. Ciupercile se spală bine, se toacă felii subțiri, se pun împreună cu supa lângă zarzavat, să clocotească molcom pentru încă o jumătate de oră. Se pune borșul la fiert, după primele clocote se toarnă peste ciuperci. Se bate oul cu smântână, piper și un pic de zeamă. Se toacă leușteanul. Când a scăzut cam cu 1 litru zeama (și mai bine), se potrivește de sare, se drege cu smântână și ou. Se ia de pe foc și se presară cu leuștean.
“Când mănânci cu lingura din strachină, nu o pune rezemată de strachină, căci se urcă calicia în strachină, și mâncând-o nu mai poți scăpa de dânsa.” (Gorovei)

În loc de rămas-bun În loc de rămas-bun

i

Orișice mâncare tocmită cu borș natural de la ABC Tecuci poate șade fără frică alături de iscusitele plăsmuiri ale bucătarilor din înaltele curți ale Europei, ba chiar le face de rușine, căci unde mai pui c-al nostru borș îi și doftorie.

Poftă bună și să vă fie de bine, boieri dumneavoastră!